SPONSORED ADVERT

Saturday, August 4, 2018

Spatial stories

By Savitha Hira
Photography: Harsh Sharma; courtesy the architects
Read Time: 2 mins
"duplex residence by between spaces architects indiaartnesign"
.

Between Spaces Architects imaginatively juggle space in a duplex in Bangalore, to chisel an urbane ambience characterised by surprises …  

With cities resembling concrete jungles and room sizes shrinking by the day; with balconies now a rare sight, and typical layouts being replicated en masse, irrespective of amenities and neighbourhoods, the onus of the inward-looking home lies on reinventing interior design and décor; customising it to the homeowners and their evolving lifestyle.

Between Spaces Architects have recently designed one such duplex in suburban Bangalore.  The homeowners - a young urban couple - desired that their abode resonates with their youthful and vibrant personalities yet be minimalist and sans clutter.  As if on cue, the design delivers with an added dash of timeless appeal and an efficiency that it derives from a controlled material and colour palette.

"living room duplex residence by between spaces architects indiaartnesign"
.
"sofas dining duplex residence by between spaces architects indiaartnesign"
.
"double height living duplex residence by between spaces architects indiaartnesign"
.

Design ingenuity dictates a layout that opens the already double-height living room to the city outside via a double-height glazing, allowing natural light to seep in. Strategic civil changes open the kitchen to flow seamlessly with the living-dining ensuring spaciousness. Conversely, the double-heighted foyer, which turned out to be a no-added-value proposition due to its tight space, is dwarfed to the normal height and a walk-in wardrobe created at the upper level using this space. Its wall is also pushed back towards the kitchen – just enough to make the foyer decently spacious. 

"foyer duplex residence by between spaces architects indiaartnesign"
.

An unusual design element strikes as soon as one enters the apartment – a fabric-clad blue wall and ceiling jamb that camouflages the shoe cabinet and sustains its presence within as panelling as well as paint on the staircase wall. This striking teal blue sets the tone of eclectic chic and finds a perfect partner in black veneer, in turn complemented by nuanced touches of light brown teak veneer. 
 
"open plan duplex residence by between spaces architects indiaartnesign"
.
"black veneer panelling duplex residence by between spaces architects indiaartnesign"
.
"kitchen duplex residence by between spaces architects indiaartnesign"
.

While the gypsum false ceiling with cove lights connects the dining with the open kitchen, the engineered walnut wood flooring accentuates the expanse of the living and dining. Ingenuity prevails in smaller touches viz variation in the door sizes of the adjacent powder room and bedroom, as they stand camouflaged by the black veneer; or the glass partition that distinguishes the walk-in wardrobe from the master bedroom; the use of chalkboard paint, tinted glass, quartz countertops, and the refurbishing of the staircase railing that now sports a mild-steel paint-finished railing with toughened glass with Pinewood lining on top.

"master bedroom duplex residence by between spaces architects indiaartnesign"
.

The home refreshingly comes alive in its minimalist palette –sans the predictable colourful soft furnishings -chic in its imaginative, subdued approach - the perfect canvas that delights as it awaits evolution.

Fact File:
Client: Pooja Vijaywargiya and Anshul Singh
Design Firm: BetweenSpaces
Principal Designers/Architects: Pramod Jaiswal (Principal) Sushma Prabhu (project architect)
Built-up Area of project: 1800 sq. ft
Carpet Area of project: 1400 sq. ft
Location: Boganahalli, Bangalore

No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...