SPONSORED ADVERT

Saturday, March 24, 2018

Courtyard home

By Annie Aggarwal
Photography: Sergio Ghetti; courtesy the architects
Read Time: 2 mins
"residential design cadence architects indiaartndesign"
.

Bangalore-based Cadence Architects designs a 4100 sq. ft. bungalow that creates an inward-looking haven for the residents, blocking out the urban vagaries of the burgeoning metropolis. 

A sensuous sweeping curve captures the imagination at the first glance, set as it is, amidst a dense and conventional residential fabric. The contemporary ferroconcrete form, curvilinear, composed of clean lines, becomes iconic in context. A large and the only opening punctured in the curved façade accords a strong identity to the building, while characterizing the master bedroom inside with a distinct curvature and abundant light. 

"exterior treatment cadence architects indiaartndesign"
.

White stucco finished curves with wooden paneling and louvers create a subtle play of textures. A colour palette of white, black and grey in combination with dark rustic hues of wood renders the built form graceful and elegant, creating a warm and languid feel. 

"split levels2 cadence architects indiaartndesign"
.
"split levels cadence architects indiaartndesign"
.

The fine material palette of stucco, wood and marble as well as the immaculate composition pursues within as built spaces envelope a full-of-life central courtyard that becomes the source of light, ventilation, greenery and openness in the home. Offering a highly sustainable element while converting the home into a sanctuary around a natural setting, the court is characterized by articulated vertical ribs along the edge that allow ventilation while securing privacy and chiaroscuro from the skylight through pergolas. 

"unfolding spaces cadence architects indiaartndesign"
.
"green pockets cadence architects indiaartndesign"
.

Each space is conceived around the central courtyard either visually or physically.  A C-shaped plan facilitates a double-height family room and the gazebo-like living to open up directly into the court through sliding-folding fenestrations, while visually connecting the kitchen and upper level bedroom to the green solace. The configuration also adeptly encloses a home theatre and staff room at the corner. 

"privy nook cadence architects indiaartndesign"
.

A graceful and aesthetic staircase brings unity to the spatial arrangement, and quality as it effortlessly climbs up to the mezzanine overlooking the family room and court. 

"bedroom cadence architects indiaartndesign"
.

Cadence architects create an efficacious natural habitat within the confines of the residence, allowing a harmonious amalgamation of the built and un-built, inside and outside, offering the residents exactly what they set out to accomplish - an oasis amidst the urban chaos. 

No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...