SPONSORED ADVERT

Tuesday, March 28, 2017

Design transforms even the most compact spaces!

By Team IAnD
Photography: Shamanth Patil; courtesy the architect
Read Time: 2 mins
 “exterior haven ashwin architects indiaartndesign”
.

Ashwin Architects designs a vertical bungalow that testifies that a small area or a small budget isn’t a limitation, when creating a meaningful and habitable space…

With all manner of challenges being inherent to any project, Ar. Ashwin Ananth endorses, “An honest and open dialogue between the client and architect can transform a house into a home”.

Proof of this lies in the firm’s proficiency in handling a tight plot of 21ft x 27ft in a dense urban area in Bengaluru. With the onus on space planning, 2000 sq. ft. is beautifully manipulated to meet the requirement of 3-bedrooms plus all amenities including a car park.
 “play of levels haven ashwin architects indiaartndesign”
.
 “compositional spaces haven ashwin architects indiaartndesign”
.

The house opens up to a large formal area achieved by a play of levels. Stark white spaces give way to a landscaped atrium with a water fountain adding a dimension of organic warmth to the home, opening up the area to have natural light and ventilation filtering in. Splashed with colourful accent pieces amidst a homely, uncluttered ambience, the palette of wood and stone defines the contemporary lines.

"detailing haven ashwin architects indiaartndesign”
.

Aided by the use of multiple levels, interesting pockets of functional spaces emerge, flanked by greenery; one such is the study, which stands out as a large ‘glass rectangle’ in the façade.

 “staircase haven ashwin architects indiaartndesign”
.
 “dining haven ashwin architects indiaartndesign”
.
 “kitchen haven ashwin architects indiaartndesign”
.

The dynamic lines of the staircases are juxtaposed with engaging compositional spaces like the temple carved out in the midst of the living area, almost welcoming at the entrance. This synergy balances out the double-heighted living area with the design of short horizontal bands that accentuate both, linearity and verticality; the latter equally adjudged from the street, speaks for the ingenuity of composition.

 “bedroom haven ashwin architects indiaartndesign”
.
 “children bedroom haven ashwin architects indiaartndesign”
.

Keeping lines and forms simple and straight, the home comes into focus with its detailing that avers to a sensitive approach; and its monochrome palette, in a no-nonsense subliminal ethos.
  
"atrium haven ashwin architects indiaartndesign"
.
 “fountain haven ashwin architects indiaartndesign”
.

Fact File:
Name of client: Mrs. Hemavathi
Design Lead: Ashwin A.P.
Design Team: Meghanath
Plot Size: 21’ x 27’ N-facing; located in Shrinagar, Bengaluru South
Built-up Area: 2000 sq. ft. 
Cost of project: About Rs.70 lakhs

No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...