SPONSORED ADVERT

Tuesday, September 11, 2018

Reducing the urban footprint

By Vinita Wagh
Photography: Andre J. Fathome; courtesy Archohm
Read Time: 2 mins
"the design village archohm indiaartndesign"
The Design Village (inset) Ar. Sourabh Gupta

Noida’s studio Archohm resurrects a derelict and defunct Kattha (catechu) factory and repurposes it to house an interdisciplinary institute -The Design Village.

After closing its operations of 27 years in 2014, the factory lay abandoned till the institute decided to move in. In this classic example of adaptive reuse, the designers preserve the intrinsic traces of the building’s first life while its transformed architectural expression makes for an unconventional educational environment that inspires. 

"machines as artistic objects the design village archohm indiaartndesign"
.
"factory floor the design village archohm indiaartndesign"
.
"repurposing machines as furniture the design village archohm indiaartndesign"
.

Born out of Alan Berger’s ‘drosscape’ concept and a belief that architecture is continual and industrial remnants are of historical worth, the design aims to breathe resilience into the otherwise ephemeral space. 

"passages the design village archohm indiaartndesign"
.
"green house the design village archohm indiaartndesign"
.
"reception the design village archohm indiaartndesign"
.

The program enhances circulation to unite and segregate areas by function; by collating voids and bringing in natural light to create interaction spaces. The old machines are now artistic installations - symbolic markers of the past. Existing structures undergo retrofitting - while columns and beams are removed and reused, existing mezzanines are left untouched, with their original attributes. Preserved emission imprints and chemical/by-product stains are a celebration of the building’s yesteryears, as they thrive alongside the new palette of raw pine wood, glass, cement plaster, and steel.

"stairs the design village archohm indiaartndesign"
.
"stairs as social spaces the design village archohm indiaartndesign"
.

Each of the former spaces of the factory have a new identity: the double-heighted volume and the skylight of the condensation room accentuates the verticality of the space and makes it fit to be the founder’s room. The erstwhile cold storage spaces are now a library, computer lab and information centre, complete with low-height reading and stack spaces, and light entering through large circular openings. 

"classrooms the design village archohm indiaartndesign"
.

The machine room now acts as the pivotal axis of the campus keeping the functional spaces from the interaction ones; leading to the cafeteria, with the amphitheatre, stepwells and faculty spaces hinged around it. On the other hand, the pump room acts as the faculty room and the machine corridor, spruced with light wells and plantations, functions as a gallery for the mentors – a faculty common area with ancillary spaces. 

"unlikely classrooms the design village archohm indiaartndesign"
.

The result is a striking portrait of orange and grey that illustrates the potential and power of architectural reinterpretation – a representation that not only preserves the spirit of the place, but where the old co-exists with the new to convey fresh meaning.

Fact File:
Typology: Educational 
Client: The Design Village
Design Firm: Archohm
Principal Architect: Mr. Sourabh Gupta
Design Team: Subhashish, Harimohan Singh, Soumya, Amit Das, Pawan
Site Area:  2150.0 sq. m.
Built-Up Area: 2875.0 sq. m.
Location: Noida



No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...