SPONSORED ADVERT

Wednesday, November 22, 2017

Sculptural chiaroscuro!

Compiled by Team IAnD
Photography: Dinesh Mehta; courtesy V2com
Read Time: 2 mins
"GLA university hostel the street sanjay puri architects indiaartndesign"
GLA University Hostel (inset) Ar. Sanjay Puri

Sanjay Puri Architects create organic spaces – both, inside and outside - this 800-room students’ hostel, which takes its cue from the contextual language of its vicinity – the old city streets of Mathura in India….

Designed as five linear blocks, each four-levels high, the built spaces snake across a wedge-shaped site, twisting and turning along its length. Sitting adjacent to repetitive hostel blocks on the east and west, these new student accommodations within a large university campus create individual spaces within a discernible identity in each part of the layout.

"GLA university hostel street typology sanjay puri architects indiaartndesign"
.
"wedge windows the street sanjay puri architects indiaartndesign"
.
"wedge windows detail the street sanjay puri architects indiaartndesign"
.

All buildings are carefully oriented towards the north overlooking a vast playground. Additionally, each hostel room is punctuated with a wedge-shaped bay window, also oriented towards the north, whilst it is internally anointed with a window that opens into the interior corridor, thus facilitating cross ventilation. Further, the linear buildings create small break-out spaces at each bending point, allowing natural light into the internal circulation spaces.

"wedge shaped windows the street sanjay puri architects indiaartndesign"
.

Such aspects of the design create an energy-efficient building, minimizing heat gain in response to the climate, which has average temperature in excess of 300c for almost eight months of the year, when the sun is in the Southern Hemisphere. During winter, when the sun is in the Northern Hemisphere, direct sunlight is facilitated into the rooms, to prevent them from becoming cold.
 
"building entrance the street sanjay puri architects indiaartndesign"
.
"GLA university campus the street sanjay puri architects indiaartndesign"
.

Two focal areas are created at the ends of the linear buildings to house cafeterias, games rooms and gymnasium, opening into the north-facing gardens and terraces. Each of the public spaces are large volumes with 20 ft. high ceilings.

"angular site the street sanjay puri architects indiaartndesign"
.
"GLA university the street sanjay puri architects indiaartndesign"
.

The organic layout of the buildings characterizes each space within the site. Colour accentuates different blocks and facilitates vibrant interiors within. Each block is differently coloured, in bright colours, along the internal face of the bay windows to create an identity. 

"colour as differentiator the street sanjay puri architects indiaartndesign"
.
"bold use of colour the street sanjay puri architects indiaartndesign"
.

Rainwater harvesting, water recycling and usage of solar panels additionally make the project more energy-efficient, in addition to the orientation of openings and natural ventilation making the buildings climatically sensitive.

"colour as differentiator the street sanjay puri architects indiaartndesign"
.

‘The Street’, as the project is officially christened, is contextual to the climate and the orientation of the site, thus creating varied experiences and changing perceptions of space in each part of the six-acre site.

Fact File:
Project: The Street, Hostel @ GLA University
Client: GLA University
Architects: Sanjay Puri Architects
Designers: Sanjay Puri, Ishveen Bhasin
Area: 2,11,000 sq. ft.
Location: Mathura, U.P., India



No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...