SPONSORED ADVERT

Saturday, March 18, 2017

A harmony of curves and lines, with textures galore!

By Annie Aggarwal
Photography: Courtesy Interface Architects
Read Time: 2 mins
"facade interface architects indiaartndesign"
.

The recently completed 5800 sq. ft. residential project by Interface Architects is a harmonious composition in concrete, wood, brick and more.

Contrasting geometries of rectilinear forms and a curvilinear surface resolve into a balanced configuration defining a striking fa├žade that is aimed at catching the passersby’s attention in this dense urban neighbourhood in Bangalore.
 
"massing interface architects indiaartndesign"
.
"entrance interface architects indiaartndesign"
.

This doctor couple’s home is as warm inside as it is dynamic outside. One’s vision is directed from the sharp edges and lines of the upper floor (housing space for rent) and terrace to the ever-flowing curvilinear surface, giving way to a balcony looking out towards the only open side of the plot.The curved form is then supported over the rigid lines of functional spaces including the parking and entrance porch at the ground level.

"architecture interface architects indiaartndesign"
.

Clad with flexible, wood-finished Shera board, the curved facade serves as a rustic counterpart to the rugged and modern concrete panels used for the upper and lower floors, while the imposing sharp edges protruding into the sky delineate the loftiness of the interior spaces.
 
"skylight interface architects indiaartndesign"
.

As one enters the vastu compliant home, a sense of homely comfort takes over. A sky-lit courtyard, its size doubled by the use of a full-length mirror, provides ample natural light and a refuge to the residents from the urban sprawl outdoors. The natural feel of the space is enhanced by the use of exposed brickwork and veneer wall paneling.
 
"double height interface architects indiaartndesign"
.

The more public areas of a house, the living and dining face the courtyard, and in turn give way to the private rooms, including a library. A multi-purpose hall on the third floor employs a filler slab as its cover, whilst patterns of terracotta tiles provide insulation and reduce the structural weight.
 
"terrace interface architects indiaartndesign"
.
"terrace shelter interface architects indiaartndesign"
.

The hall leads to a partially covered space, ever-changing with the play of light and shadow, through a ceiling of hollow blocks. An open terrace forms the rest of this floor, surrounded by palms, where the residents can enjoy the evening Bangalore cool.

"interiors interface architects indiaartndesign"
.

An oasis amidst a burgeoning city, the home harmonizes interesting geometries with natural textures and play of light. 

Fact File:
Name of client: Dr. K.N.Prasad & Dr.Padmini Prasad
Design Lead: Ar.Ghanasham
Design Team: Ar.Ghanasham, Vijay V.Raikar, Krithika
Area: 5800 sq. ft.


No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...