SPONSORED ADVERT

Tuesday, March 8, 2016

A luxurious villa with sustainable solutions

By Udita Chaturvedi
Photography: Courtesy Studio Symbiosis

day view of aqua villa
Day View

In the heart of Lutyen’s, Delhi is proposed a modern and transformative design for an aqua-themed villa, which emerges from and extends into the existing residential building, while smoothly blending into its surrounding...

The design of the 680 sq. m. villa proposed by Britta Knobel Gupta and Amit Gupta of Studio Symbiosis firm is “inspired by a fuzzy boundary condition, which has been created by introducing a swimming pool”. The pool sits amid the design as a neatly interlocking centrepiece of a puzzle and creates a soft transition between the proposed villa, the landscape and the existing house.
 
concept sketch
Concept Sketch

Even the “flowing” facade is designed such that it continues from the existing building as a bridge and then begins to respond to the structure of the new building, all this while the villa’s curves exude ingrained elegance.
 
spatial flow of aqua villa
Spatial Flow

This curvature is reflected in the movement patterns, as well, that comprise a three-point access: the first through a covered walkway connecting the existing house to the new; the second for guests coming in from the side walk; and the third - a service entry for staff.
 
interiors of aqua villa
Interiors

Inside, the ground floor is designed as semi-private (drawing and dining rooms, gymnasium) while the first floor is completely private (children’s room, master bedroom, family room).
 
night view of aqua villa
Night View

Studio Symbiosis’ design philosophy is to create integrated design solutions imbibing amalgamated, efficient, robust and sustainable designs leading to performative architecture.
 
sustainability diagram
Sustainability Diagram

Keeping this in mind, solar studies help achieve ambient light and shadow conditions on the sundeck and inside the villa. The balcony cantilevers protect from direct sunlight in summers and let in the winter sun during the cold season. Large glazed windows from floor to ceiling are conceptualized to allow natural light for most part of the day, besides reflecting the green and blue from the outside and ensuring a closer-to-nature approach inside. However, as artificial lighting cannot be completely avoided, LEDs ensure energy efficiency. Additionally, the swimming pool creates an evaporative cooling effect in summers. 

Once ready, this design could give birth to a state-of-the-art smart villa with sustainable solutions - in the heart of the national capital.

No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...