SPONSORED ADVERT

Tuesday, September 24, 2019

18 Screens: Lucknow’s remarkable climate responsive home!

Compiled by Team IAnD
Info: Courtesy Sanjay Puri Architects
Photography: Dinesh Mehta; courtesy Sanjay Puri Architects
Read time: 2 mins
"18 screens residence sanjay puri architects indiaartndesign”
18 Screens (inset) Ar. Sanjay Puri

Ar. Sanjay Puri’s ‘18 Screens’ home in Lucknow – Finalist at the World Architecture Festival 2019’s Completed House Category - is contextualised by traditional Indian courtyard typology that acclimatises the spaces to the regional weather; while variation in volumetric proportions anchors it to a contemporary vibe…

The city of Lucknow in India has a rich heritage with numerous buildings dating back to the 18th century. The site for this house lies along a busy arterial road and is on the peripheral edge of an extensive plotted development for private homes.

The temperatures in Lucknow in the lengthy summer months are in excess of 35° C, with the sun in the southern hemisphere. And the house is planned alluding to the traditional Indian courtyard typology in response to the climate.  

"entrance and courtyard 18 screens residence sanjay puri architects indiaartndesign”
Courtyard and entrance view
"south east view 18 screens residence sanjay puri architects indiaartndesign”
South East view
"south west view 18 screens residence sanjay puri architects indiaartndesign”
South West view
"east view 18 screens residence sanjay puri architects indiaartndesign”
East view
"west view 18 screens residence sanjay puri architects indiaartndesign”
West view
"north east and north west views 18 screens residence sanjay puri architects indiaartndesign”
North East and North West views

The extensive requirements of the six-bedroom house are interspersed with sheltered open terraces and landscaped gardens around a two-floor high naturally ventilated courtyard. Patterned screens derived from traditional Indian architecture and the famous Lucknow 'chikankari' embroidery sheath outdoor seating areas for each room to the south, west and east sides. These screens provide shelter from the sun, create different light patterns throughout the day and mitigate traffic noise from the busy arterial road on the southern side. 

Large glass windows on the northern side allow indirect light to infuse the internal spaces of the house. Varying volumetric proportions with differing sectional spaces create an individual identity to each living space with the courtyard cohesively integrating them together. 

"view of living room from courtyard 18 screens residence sanjay puri architects indiaartndesign”
View of living room from courtyard
"view from courtyard 18 screens residence sanjay puri architects indiaartndesign”
Courtyard
“passage between bedroom and living 18 screens residence sanjay puri architects indiaartndesign”
Passage between living and bedroom
“sheltered passages deck 18 screens residence sanjay puri architects indiaartndesign”
Sheltered passages
“family room and master bedroom deck 18 screens residence sanjay puri architects indiaartndesign”
Family room terrace and master bedroom deck

Built almost entirely in raw concrete, a natural palette of sandstone and wood with muted colours, vivid Indian art and landscape are brought together in different compositions in each of the internal volumes. A large garden to the north penetrating up to the internal courtyard between rooms has partial shadows at most times of the day allowing it to be used in the extensive summers too. 

A series of experiences are created in this house that by its design facilitates natural ventilation and sunlight within and is simultaneously contextual to the location, sun articulation, tradition, culture and social aspects.

Fact File:
Project Name: 18 Screens
Client: Mr. Rajesh Singh 
Architects: Nina & Sanjay Puri Architects
Lead Architects: Mrs. Nina Puri & Mr. Sanjay Puri
Design Team – Ruchika Gupta, Jinal Jain, Nivedita Raverkar, Nandita Rebello, Akanksha Singh, Swati Gadekar
Gross Floor Area: 8,500 sq. ft. (790 sq. m)
Start Date: October 2015
Completion Date: May 2019
Location: Lucknow, India  

No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...