SPONSORED ADVERT

Tuesday, July 23, 2019

Pool House: a getaway on the 7th floor!

By Marina Correa
Photography: Ishita Sitwala - The Fishy Project; courtesy the firm
Read Time: 2 mins
"pool house neogenesis+studio0261 indiaartndesign"
Pool House (inset)(l-r) Architects Chinmay Laiwala, Tarika Asarawala & Jigar Asarawala

Neogenesis+Studi0261 designs a plush weekend getaway in Surat, opening up the apartment to its highlight - an indoor lap pool right in the middle of the living area!

Located on one of the top floors in a posh residential building, the residence enjoys generous amounts of natural light, ventilation and panoramic views in addition to its highlight – the approx. three-feet deep lap pool that anoints each apartment of the building!

"living area pool house neogenesis+studio0261 indiaartndesign"
.
"living dining pool house neogenesis+studio0261 indiaartndesign"
.
"open plan pool house neogenesis+studio0261 indiaartndesign"
.

Since it is planned as a second home for the family of four, the architects carve out plenty of semi-private areas for socializing, whilst maintaining an informal and relaxed vibe. For instance, an open kitchen with jhoola nearby; guest bedroom overlooking the pool; niche with a comfortable recliner; Indian seating arrangement near a window bay etc. – perfectly facilitate the homeowners’ need for entertainment and socialising.  

"view from pool pool house neogenesis+studio0261 indiaartndesign"
.
"luxurious bedroom pool house neogenesis+studio0261 indiaartndesign"
.
"low bed bay window pool house neogenesis+studio0261 indiaartndesign"
.
"glass screen pool house neogenesis+studio0261 indiaartndesign"
.

Some essential civil changes open up the original boxy layout. Strategically placing furniture as partitions to subtly demarcate different zones adds an out-of-the-ordinary touch, enhancing the overall visual transparency and depth of every area in the home. Floor-to-ceiling windows, uncluttered spaces with touches of greens, a neutral colour palette comprising grey, taupe, white and brown foster a calming and relaxed ambience. 

A mix of eco-friendly materials like lime putty-finished walls and reclaimed wood anoint the schematic juxtaposed against luxurious materiality, viz., Italian marble flooring, veneer finishes, highlight walls in Travertine marble… Designer furniture and fittings and even a few custom-designed geometric lights in the living, master bedroom and kitchen areas pepper the home. 

"plush bedroom pool house neogenesis+studio0261 indiaartndesign"
.
"floor to ceiling windows pool house neogenesis+studio0261 indiaartndesign"
.
"furniture as partitions pool house neogenesis+studio0261 indiaartndesign"
.
"spacious modern kitchen pool house neogenesis+studio0261 indiaartndesign"
.
"luxurious bathroom pool house neogenesis+studio0261 indiaartndesign"
.

Ushering in a sense of indulgence, the architects endow every ensuite bedroom with walk-in wardrobes by reducing the original four bedrooms to three. Metaphorically, the swimming pool area plays the role of a courtyard – creating an inward-looking ambience for the occupants and guests alike. 

Understated chic interiors with attention to detail speak a lot about the architects’ diligence as does the design – keeping pace with long-term requirements, where, should the client decide to make this their primary home (in the future), all semi-private spaces are endowed with glass partitions that can easily convert into private spaces, mitigating the hassle of any structural changes.

Fact File: 
Design Firm: Neogenesis+Studi0261
Principal Designer/Architect: Ar. Jigar Asarawala, Ar. Chinmay Laiwala, Ar. Tarika Asarawala 
Design Team: Ar. Devanshi Parekh, ID. Harsh Gonawala
Carpet Area: 3,200 sq.ft.
Location: Surat, Gujarat 


No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...