SPONSORED ADVERT

Monday, November 12, 2018

Recreating a bygone era!

By Rutvi Ashar
Photography: Tejas Shah; courtesy the architects
Read time: 2 mins
"office interior chitte associates indiaartndesign"
.

Located in Vadodara, the latest office interior project by Chitte Associates will have you reminiscing about British nostalgia that the client was craving: a reminder of his stay there through college. 

In an attempt to recreate the feel of an old-school yet modern interior with a touch of British nostalgia, the designers at Chitte Associates have allowed their client to feel like he owns an office somewhere in Central London despite living in Vadodara. Situated on the first floor of a school building, this accounting office hosts the main cabin and a meeting room amidst a basic office layout with waiting area and service block.

"plan office interior chitte associates indiaartndesign"
.

Spatial planning dotes heavily on visual connectivity. Thus, an indoor garden with its mirrored ceiling planned in the middle of the office plays on the psyche as a buffer/entertainment space during break times and is brimming with positive vibes. 

"reception office interior chitte associates indiaartndesign"
.
"brick walls with white mortar office interior chitte associates indiaartndesign"
.
"cabin office interior chitte associates indiaartndesign"
.
"main cabin office interior chitte associates indiaartndesign"
.

Taking its cue from British architecture and building techniques, the office interiors embrace modern British quirkiness and employ a bold colour palette. Elements such as a six-feet diameter clock conceptualised after the Big Ben, upholstery inspired from the British Flag and the iconic telephone booth design make their way into the interiors, parallelly alluding to the British influence. 

"recreating telephone booth office interior chitte associates indiaartndesign"
.
"art installation office interior chitte associates indiaartndesign"
.

Produced on site, the baked bricks with white cement mortar, the use of glass walls to heighten the volume of the space as well as the vintage chequered monochrome tiles aver to the attention-to-detail that the project commands. 

"indoor garden mirrored ceiling office interior chitte associates indiaartndesign"
.
"indoor garden office interior chitte associates indiaartndesign"
.

The highlight of the project is the utilisation of space around the existing eleven columns that seem to ameliorate the plan rather than stand out like eyesores.  

Fact File:
Client: Vivek Shah
Design Firm: Chitte Associates
Principal Designer: Vishal Chitte
Built-up Area: 241.54 square metres (2600 square feet)
Location: Vadodara


No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...