SPONSORED ADVERT

Tuesday, July 4, 2017

Stimulating passion

By Rutvi Ashar
Photography: Courtesy Spacetech Designs
Read Time: 2 mins
"TUV India Spacetech Designs Indiaartndesign"
.

Breaking the stereotype of predictable office interiors, the Pune office of TUV India designed by Spacetech Designs is a dynamic space that inspires, stimulates passion and encourages teamwork.

The typical shell of minimalistic and bland office interiors is passé; and professional yet friendly atmospheres are in! The TUV India office uses this concept by employing the colour red in a bold, dramatic way on feature walls in an otherwise neutral setting. Ar. Anita Chapekar Bhinge of Spacetech Designs had a free reign over the project as their clients did not have any standardised colour palette or design; an aspect that has worked laudably for the office atmosphere.  

"door to office TUV India Spacetech Designs Indiaartndesign"
.
"conference room TUV India Spacetech Designs Indiaartndesign"
.

Accommodating a conference room, manager cabins, an open plan work station area, service areas including a pantry, toilets and a record room for 790 files, the 1500 sq. ft. office is an artsy workspace bursting with red streaks laid on neutral shades.

"entrance lobby TUV India Spacetech Designs Indiaartndesign"
.

Starting out, a perfunctory entrance lobby acts as a buffer as there was no need for a formal reception area. Typical elements of office interiors abound: furniture, false ceiling panels, glass partitions, storage compactors… Yet, there is nothing humdrum about this space. 

"graphic on wall TUV India Spacetech Designs Indiaartndesign"
.

Using the red oblique from the TUV logo, a red ribbon anoints the walls in just the right measure, making them moderately striking. The ribbon continues to grace the workstations abiding by soft boards and back-painted glass; as it continues on to the conference room wall, highlighting a composition of company-inspired graphics.

"graphic red wall TUV India Spacetech Designs Indiaartndesign"
.

Red is a bold inclusion in the feature wall at the far end of the space, visible from any part of the office, where 3d cut-out lettering emphasises the company’s motto of teamwork. Pertinent graphic prints throughout the framework of design brand the space as a part of the company’s collaterals.

"panelling TUV India Spacetech Designs Indiaartndesign"
.

As most offices tuck in their service areas by means of transition zones or partitions, this one celebrates the utility entrances and compactors by treating them as integrated features of art, thereby masking function. The effort is commendable and the design approach is fresh. More simple interventions like these are bound to change the way colour and art are used throughout spaces. 

Client: TUV India
Design Firm: Spacetech Designs
Principal Architect: Anita Chapekar Bhinge
Area: 1500 sq. ft.
Location : Pune

No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...