SPONSORED ADVERT

Saturday, August 27, 2016

Taking nature to the skies!

Complied by  Leah Linhares
Photography: Courtesy Design Forum International
Read Time: 3 mins

Chintels Corporate Park - iconic building
.

The Chintels Corporate Park by Design Forum International is conceived as a boutique office complex, where efficiency meets clean contemporary aesthetics, creating a landmark office building in Gurgaon.

Designed as a Leeds Gold-rated green office building, the project is iconic in form; with a series of stepped terraces starting from the ground floor roof up to the 6th floor, where the terraces transform into large deck balconies until the 8th floor; and eventually go on to become large terraced lawns up to the 12th floor, creating a sharp tall front corner that becomes the crown of this very elegant edifice.

Chintels Corporate Park - iconic building
.

The beauty of the edifice lies in the way the odd-shaped trapezoidal site converges as a singular composition with the terraces and the built mass, creating an illusion of a much larger building, while diffusing the distinction between the front and the side.

distribution of spaces
.

Moving away from typical closed-box environments, the stilt + 12 floors structure with a 4m clear height at every level and a flat slab structure to offer additional height for services is also anointed with two interesting atriums - one for arrival and the other for lounging and meetings, both offering stupendous views of the triple height internal green walls and plush stone-finished lift lobbies. Green views at every level usher in the joy of the outdoors.

Chintels Corporate Park
.

The top three floors have large terraces of 3000-4000 sq. ft. each, offering lavish working space. A cafe in one corner and a food court on the 9th floor with a sit-out terrace, allows occupants to enjoy the outdoor environment in good weather; a mid size gym with changing rooms and shower facilities fulfill modern day break-out requirements.

landscaping on the roof of Chintels corporate park
.

Chiseling out a skyline despite a stepped volume, a design where the pointed tip became the highest point was explored. Thereby, despite the large size, the top of the building seems narrow, slim and sharp with the terraces stepping up along the side of the building. The front set back of the building is designed as a vehicle-free zone, serving as a refreshing landscaped entrance with waterscaping. An interesting pattern of stone and grass cleverly interwoven in a piano theme is one of the many highlights of this picturesque landscape.

Chintels corporate park
.

Car parking is accommodated in the stilt and basement due to an elevated water table with an adjacent multilevel car park  with plenty of greenery, creating an eco-friendly, green solution. Since the building is long, two lift cores help - one near the arrival atrium; and the other near the multi-level car park.

The project uses high-performance, double glazed units and appropriately designed shading devices, while skylights in the basement ensure adequate natural light.  

triple-height atrium
.

A dual flushing system, a tertiary sewage treatment plant, solar panels and a fa├žade cleaning system are other diligent inclusions.

Perceived as an iconic spot in the dotted skyline of Gurgaon workspaces, Chintels Corporate Park crafts a unique identity for itself as a green work-park in the sky!!


No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...