SPONSORED ADVERT

Saturday, February 20, 2016

Is ‘neutral’ the natural follow-up on ‘nude’ in fashion?

By Udita Chaturvedi
Photography: Dev Singh; courtesy M:OFA
  
monsoon ambience at gurgaon
.

M:OFA Studios Pvt.Ltd. chisels an earthy, sober, yet refreshing salon, making it stand apart from the milieu at a Gurgaon mall…

Whilst a neutral palette has always been timeless, there seems to be an upsurge of subtlety, neutrality in creating upbeat youth-oriented spaces of late. Are we seeking the fresh in this palette once again? Is it gradually replacing the burst-of-colour-interiors that were a preference until very recently? Or is this a one-off fad?
 
laser cut name on top of facade
.

Design firm M:OFA and its team lead Ar. Manish Gulati have discerningly corroborated a youthful place with an industrial environment and an upbeat design vocabulary in shades of neutrality.
 
pivoted vertical mirrors
.

Complete with a lot of wood planks and exposed brick walls, the salon boasts of controlled lighting that relaxes the senses much like the services provided. Contrary to its brand imaging in another part of the national capital, where the interiors are dotted with splashes of red juxtaposed with eclectic design elements popping out as a scene abuzz with life, this Gurgaon branch celebrates bare essentials with an abstract outlook.
 
washing area in salon
.

Setting the industrial tone, the word monsoon is laser cut into the top border of the façade in different typefaces, as wood slats and exposed brick synchronize, lending horizontality to the space and acting as partitions between the semi-rejuvenation and rejuvenation areas. They serve a dual purpose - demarcating the requisite privacy, while letting light pass through the distinctly divided sections for nail spa, hair styling, pedicure stations, and beauty rooms.
 
exposed brick with name engraved on it
.

Juxtaposing this beautifully, and visually enhancing the space, are floor-to-ceiling mirrors, seemingly pivoted on vertical frames that instantly augment the height of the salon; while the rhythmic ceiling orbs add depth.
 
salon and spa
.

Elements of light, clean epoxy floors, back-lit mirrors, and wall-mounted display shelves lend the environment a sense of being visually lighter. “Segregation of the spaces of seclusion and activity were arranged thus that both of these seamlessly mingle to attain both - the senses of ‘individual escape’ and a ‘happy mayhem,” explains the design team.
 
monsoon ambience salon and spa
.

What adds to the senses is the neutral and more natural colour palette that compliments the green connotation attached to the project. The interiors of the salon has a pronounced recycled material vocabulary, which includes recycled shipping pallets, railway sleeper wooden partitions, exposed RCC finish and LED lights.

No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...